2011. szeptember 27., kedd

Adobe Day CQ - Web Content Management - 2. rész

Az 1. rész folytatása:

A Sling a Java Content Repository (JCR) szabványt használja a tartalmak tárolására, és ennek egyik (zárt kódú, proprietary) implementációja a Day CRX2. Egy JCR repository-ban különböző típusú node-ok vannak fa-struktúrában. A node-oknak tetszőlegesen definiált mezői (property) lehetnek. Tulajdonképpen a node-nak a nevén kívül mindene (pl. a típusa is) valamelyik propertyjében van.

A Sling tovább megy pusztán az adatok fában történő tárolása és azok közvetlen URLen, resource-ként való elérésénél: minden a JCR repository-ban van. Maga a kód is.
Vagyis a resource-okat renderelő JSP/ECMA/stb. szkriptek is mint JCR node-ok vannak tárolva a repository-ban. Csak illusztráció képpen, a következő ábrán a Day CQ web alapú fejlesztőkörnyezete látható, illetve annak content panelje.



Már önmagában a Sling-gel is lehet web alkalmazást fejleszteni, de előbb vagy utóbb az ember azon veszi magát észre, hogy saját, újrafelhasználható komponenseket, vagy éppen kis, Slingre épülő mini-framework-öt ír még egy egyszerűbb alkalmazás esetén is. Ezt tették - illetve azért ettől jóval többet - a Day Softwere-nél is, amikor kifejlesztették a CQ5-öt, egy, a Sling-re épülő keretrendszert és eszközkészletet.

Néhány fontosabb dolog, amit a CQ5 hozzátesz a Sling-hez:

● Page. Több új node típust definiál a meglévő JCR/Sling-es node-ok mellé, de ezek közül a legfontosabb a Page. A legtöbb web alkalmazás oldalakból (page) áll, amik között a felhasználó navigál. CQ5-ben a tartalom tárolásának alapeleme a page. Amikor a content author vagy a fejlesztő létrehoz egy oldalt, akkor tulajdonképpen egy node-ot hoz létre a content-fában, melynek típusa cq:Page. Minden, az oldalhoz hozzáadott komponens (pl. form, input mező, saját komponensek) illetve azok tartalma a Page node egy al-nodejaként fog megjelenni.

● Scaffolding. Abban az esetben, ha a content author-nak egy adott oldalból sokat kell létrehoznia különböző tartalommal (pl. termékek, hírek felvitele), a fejlesztő létrehozhat az oldalhoz egy scaffold-ot, ami tulajdonképpen egy form, amit kitöltve létrejön egy új oldal a form-on megadott tartalommal.

Cs.L.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése