2009. december 2., szerda

PHP Symfony: Egy jól komponált keretrendszer, 1. rész

Az előző projectjeink egyikén, mely PHP-Java hibrid volt (PHP frontend, Java Webservice backend) Symfony-t használtunk PHP keretrendszernek. Konkrétan 1.0-ás verziót, ami bár már lassan három éves, még mindig jól tartja magát a többi framework között.

Az alap filozófia azóta is vajmi keveset változott: adott egy nagyon jól használható MVC framework, AJAX supporttal, admin felület generálással (a'la Ruby on Rails, Groovy on Grails, etc.), és sok-sok pluginnel, amelyekkel a legtöbb dolgot pikk-pakk össze lehet pakolni.

Az 1.0-ás verzió alapból Propel-t használt ORM réteg gyanánt, annak is az 1.2-es verzióját, aminek a Creole-os alapja kis performancia-veszteséget okozott, de egyrészt a Symfony 1.2-es verziója óta a Propel-t update-elték 1.3-asra (ami már PDO-t használ adatbázis absztrakcióra), másrészt (sokak örömére) out-of-the-box tartalmaz Doctrine-t is, ráadásul alapértelmezettként. Persze a Doctrine hiánya korábban sem volt akadály a Symfony-t használni akaróknak, pluginként azt is könnyen összepászító a keretrendszerrel.

A Prototype Javascript framework is megtalálható a Symfony-ban már kezdetek óta (a rendszer Javascript helperei is ezen alapulnak), de ha éppen nem ezzel szimpatizálunk, akkor (mondani sem kell) a pluginok között találhatunk jQuery, YUI, Ext, Dojo librarykat segítő kiegészítőket is.

Zs.Sz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése