2009. november 25., szerda

XML, Smooks és a Java

Egyik ügyfelünknek, akinek egy online zeneáruházat és közösségi portált fejlesztettünk, szüksége volt arra, hogy zeneszolgáltatóktól (EMI, The Orchard, eRecords, stb.) videószolgáltatóktól (Getty Images, Meet the Author, Lionsgate, Fhm, stb.) illetve újságoktól (Guardian, Blues And Souls, Clash, stb.) érkező adatokat tároljunk le az adatbázisban úgy, hogy az input adatok a szolgáltatónként eltérnek.

A megoldáshoz egy thirdparty alkalmazást használtunk, amely neve Smooks. A Smooks segítségével képesek voltunk különböző formátumú XML-ek (statikus XML vagy dinamikus RSS) és CSV formátumú fájlokat egy kanonikus sémára alakítani - természetesen a tartalom típusának megfelelően. Ezeket a kanonikus adatokat már csak egy egyszerűen megírt Java Spring/Hibernate backend alkalmazás letárolta. Az adatok mennyiségének szemléltetésére: az egyik szolgáltató 8Tb, a másik 6Tb zenét küldött.

Az alkalmazás 30 különböző szolgáltató adatait volt képes egyszerűen és gyorsan kezelni. Mivel nem minden adat volt tartalmilag is megfelelő, szükség volt egy karbantartó felületre is, amely a már említett Spring / Java-s backendet kiegészítve egy Google GWT / EXT-es alkalmazással valósítottunk meg. Első ránézésre igen komoly feladatnak tűnik, de kis gyakorlattal nagyon gyorsan lehet haladni ezeket az eszközöket használva.

M.I.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése